U kent het (helaas) vast wel. Uw auto rammelt, slipt, trilt of maakt een ander geluid dan normaal. En wat blijkt: de koppeling is versleten. Maar wat is dat? Hoe komt het? En bovenal, reed u nog wel veilig in uw auto voordat u hem naar de garage bracht? We leggen het uit!
Wat is een koppeling?
Een koppeling in een auto zorgt er voor dat het motorvermogen naar de versnellingsbak wordt gebracht. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat u uit een stilstaande positie kan wegrijden of van versnelling kan wisselen terwijl u in de auto rijdt. U dient de koppeling in te drukken bij het starten van de motor en bij het wisselen van versnelling.
Hoe werkt een koppeling?
Dit is iets technischer. We houden het graag zo simpel mogelijk. U drukt de koppeling in met uw linkervoet. De verbinding tussen de motor en de versnellingsbak wordt hiermee ontkoppeld. Wat gebeurd er precies?
Aan de ene kant in dit systeem zit de motor van uw auto en aan de andere kant de versnellingsbak. Deze twee moeten met elkaar in verbinding zijn om in beweging te komen. Maar om niet al te schokkerig te starten, zitten er een aantal tandwielen en platen tussen.
Aan de kant van de motor zit het vliegwiel. Aan de kant van de versnellingsbak zitten de drukveren, druklager en de drukgroep. Tussen beide in zit de koppelingsplaat.
- Wanneer u de koppeling in druk, duwt u als het ware de drukveren tegen de druklager aan.
- De druklager zorg er vervolgens voor dat de drukgroep iets terug trekt.
- De koppelingsplaat komt hierdoor vrij van het vliegwiel.
- De aandrijving tussen motor en wielen is nu verbroken en u kunt van versnelling wisselen.
- U start de motor of wisselt van versnelling en laat de koppeling opkomen. Hiermee komen alle onderdelen langzaam weer met elkaar in verbinding.
- De auto zal nu in beweging komen of op een andere versnelling verder rijden.
Rijden met een versleten koppeling
Het is natuurlijk niet verstandig om met een versleten koppeling rond te rijden. Maar als u niet weet dat de koppeling versleten is, dan valt er weinig over te zeggen. Wanneer u met een versleten koppeling blijft doorrijden kunnen er snel grote problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet meer kunnen schakelen, onverwachte schokkende bewegingen tijdens het rijden, of het plotseling uitvallen van de motor. Allemaal situaties waar u zich niet in wilt bevinden.
Symptomen van een versleten koppeling
Wat zijn de symptomen van een versleten koppeling? Hoe herkent u een kapotte koppeling? We geven u hier de meest voorkomende signalen die wij in onze werkplaats horen:
- De koppeling kan niet meer worden ingedrukt
- Schokkend gevoel in koppeling pedaal wanneer deze wordt ingedrukt
- Een schreeuwend, schurend of zoemend geluid wanneer de koppeling is ingedrukt
- Branderige geur bij schakelen
- Niet soepel kunnen schakelen
- Versnellingsbak slipt uit de versnelling
Hoe merk je dat de koppeling in een automaat is versleten?
In een automaat schakelt u niet handmatig en ontbreekt het koppelingspedaal. Hoe weet u dan of de koppeling is versleten? Heel simpel: een automaat heeft geen koppeling. In plaats daarvan heeft het een koppelomvormer. Lees hier meer over de symptomen van een kapotte koppelomvormer.
Oorzaak van een versleten koppeling
Een koppeling verslijt over tijd. Hoe meer u schakelt, hoe sneller de slijtage. Woont u in de binnenstad? Dan is de kans groot dat uw koppeling sneller is versleten dan van iemand in het buitengebied. U schakelt meer in een stad, dus uw koppeling moet harder werken. Daar komt slijtage bij kijken en dat is verder heel normaal.
Andere oorzaken van een versleten koppeling kunnen zijn:
- Te laag oliepeil / lekkende versnellingsbak
- Verkeerde manier van schakelen door eigenaar van de auto
- Te vaak te hoge toeren maken
- Hardhandig schakelen zonder het koppelingspedaal ver genoeg in te drukken
Lees ook: 5 oorzaken van een lekkage in de versnellingsbak van een automaat.
Wat zijn de kosten van een versleten koppeling
Dit hangt heel sterk af van het model en type auto dat u rijdt. Daarbij hangt het ook nog eens af van welk onderdeel in de koppeling er kapot is. Wij zijn versnellingsbak specialisten en weten dat de kosten van dit kleine auto onderdeel best op kunnen lopen. Om de kosten laag te houden, vervangen wij vaak de gehele koppeling. Alle lagers en platen van de aandrijving. Dit komt met een aantal voordelen:
- U weet zeker dat alles weer naar behoren werkt (uw aandrijving is hiermee zo goed als nieuw) en weer veilig op de weg bent.
- De koppeling zal niet snel op een ander punt verslijten.
- Goedkoopste optie, omdat wij geen extra tijd kwijt zijn aan het zoeken naar het specifieke versleten onderdeel in de aandrijving.
Om uw kosten laag te houden bij een reparatie aan uw auto (koppeling of niet), bieden wij altijd een gratis diagnose bij reparatie. U betaalt dus alleen voor de reparatie en de vervangende onderdelen.
Schatting van de kosten voor een versleten koppeling
Bij Oldenburg bakrevisie liggen de kosten voor een versleten koppeling tussen de 400 en 1000 euro. Hierbij is de diagnose gratis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info over het type auto en model dat u rijdt. Dan kunnen we veel specifieker zijn in de schatting voor de kosten.