Hoe werkt een versnellingsbak? En hoe te repareren?

oktober 28, 2020
Oldenburg Bakrevisie

Versnellingsbak Specialist

10+ jaar ervaring

100% klant tevredenheid

Of je nu een auto, busje of motor rijdt, schakelen wordt al snel een tweede natuur. U zult weten dat u moet schakelen bij het versnellen en vertragen, en u zult dit waarschijnlijk automatisch gaan doen als u een zelfverzekerde bestuurder wordt. Maar zelfs als u al jaren rijdt, is de kans groot dat u niet veel aandacht heeft besteed aan hoe uw voertuig – en de processen waarop het vertrouwt – werkelijk werkt. Hoe vaak ben je van de eerste naar de tweede versnelling overgeschakeld zonder echt te weten hoe een versnellingsbak werkt?

Tenzij u automonteur of versnellingsbak specialist bent, heeft u hier waarschijnlijk nog niet eerder aan hoeven denken. Of u nu voor uw dagelijkse woon-werkverkeer op uw auto vertrouwt of alleen in het weekend rijdt, het loont de moeite om op zijn minst een basiskennis te hebben van wat er in uw versnellingsbak gebeurt. Dit kan u helpen een veiligere chauffeur te worden en geeft u een betere kans om potentiële problemen te identificeren.

Bij Oldenburg Bakrevisie kunnen we gerust zeggen dat we het een en ander weten over versnellingsbakken en hoe ze werken. Hieronder hebben we een basisgids samengesteld over hoe handgeschakelde en automatische versnellingsbakken werken en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is een versnellingsbak?

Laten we eerst eens kijken wat een versnellingsbak eigenlijk is. In de eenvoudigste bewoordingen is een versnellingsbak een mechanisch onderdeel dat tandwielen bevat. Dit zijn roterende eenheden die zijn ontworpen om samen te werken op een manier die de snelheid, richting en het koppel van een machine, zoals een auto of industriële machine, beïnvloedt. In ingeschakelde toestand brengt de versnellingsbak energie over van de ene versnelling naar de andere om het gewenste effect te bereiken.

In mechanica maken versnellingsbakken deel uit van een groter systeem dat de transmissie wordt genoemd. De transmissie is verantwoordelijk voor het overbrengen van vermogen naar de machine; d.w.z. de transmissie is verantwoordelijk voor het ‘gaan’ van een machine.

Als het een voertuig betreft, omvat de transmissie:

● De versnellingsbak
● Een koppeling
● Een schroefas
● Het differentieel
● De eind-aandrijfassen.

Deze componenten werken samen om de snelheid en het koppel van een voertuig te beïnvloeden, twee dingen die de kwaliteit van het rijden sterk beïnvloeden. Door het door de motor gecreëerde rotatievermogen over te brengen op de wielen, kunt u de auto besturen tijdens het accelereren, vertragen, het nemen van bochten, het op- en afrijden van verschillende hellingen en tijdens alle andere wegomstandigheden.

Als het transmissiesysteem de energie niet correct tussen mechanische componenten overbrengt, zal het onnodige druk uitoefenen op de verbrandingsmotor. Je zal dan het trillen opmerken als je schakelt.

Hoe werkt een versnellingsbak?

Nu je een basiskennis hebt van wat versnellingsbakken zijn, is het tijd om je te verdiepen in hoe een versnellingsbak werkt.

Als het om auto’s en andere soorten voertuigen gaat, zijn er twee hoofdtypen versnellingsbakken: handgeschakeld en automatisch. Bij handgeschakelde voertuigen is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder om te bepalen wanneer het tijd is om te schakelen. Bij automatische voertuigen past de interne transmissie de versnellingen echter automatisch aan.

Hoe werkt een versnellingsbak?

Hier bespreken we de processen in meer detail:

Handgeschakelde versnellingsbakken

Bij voertuigen met handgeschakelde versnellingsbak bevindt de versnellingsbak zich doorgaans tussen de motor en de koppeling. Het proces van schakelen varieert enigszins, afhankelijk van het type versnellingsbak in kwestie, maar wordt meestal als volgt bediend:

● Wanneer de bestuurder het koppelingspedaal intrapt, scheiden de motor en de transmissie zodat de bestuurder de versnellingspook kan bedienen.

● Nadat de bestuurder dit heeft gedaan, zet de schakelstang voor elke versnelling de juiste mechanismen in beweging. Als de bestuurder bijvoorbeeld de versnellingspook in de tweede versnelling beweegt, wordt de kraag tussen de eerste en de tweede versnelling gedwongen in de tweede versnelling te grijpen. Als de tandwiellagers niet in de vergrendelde positie staan, blijven ze draaien

● Als het gaspedaal wordt ingetrapt en de koppeling wordt losgelaten, komt de auto in beweging.

Er zijn zeven versnellingsposities beschikbaar, waaronder de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde versnelling, naast de achteruit. Elke versnelling wordt bediend door zijn eigen wiel, een metalen plaat met ‘tanden’ die in elkaar grijpen wanneer ze worden ingeschakeld.

De eerste versnelling biedt de laagste snelheid en het hoogste koppel, terwijl de zesde versnelling voertuigen met de hoogste snelheid laat rijden maar het laagste koppel biedt. Bij het achteruit rijden kunnen auto’s achteruit rijden. Als een voertuig niet in de versnelling staat, staat het in ‘neutraal’. Tijdens deze positie kan het rotatievermogen niet worden overgedragen van de transmissie naar de motor van het voertuig en kan het niet ‘gaan’.

Meestal leveren grotere versnellingen meer draaikracht en lagere snelheden, terwijl kleinere versnellingen hogere snelheden en minder koppel bieden. Dit is de reden waarom u door de versnellingen schakelt, vanaf de eerste versnelling naar boven, naarmate de snelheid van uw voertuig toeneemt.

Automatische versnellingsbakken

In tegenstelling tot handmatige voertuigen worden automatische modellen niet bediend met een door de bestuurder bediende versnellingspook. Om deze reden hebben voertuigen met automatische transmissie geen koppeling.

In plaats daarvan trapt de bestuurder het gaspedaal of het rempedaal in om de auto te besturen. De snelheid en het koppel van het voertuig worden automatisch gecontroleerd om handgeschakelde auto’s na te bootsen – maar hoe?

Tijdens automatische transmissie is elk onderdeel dat de motor en wielen van het voertuig verbindt, ook gekoppeld aan een koppelomvormer. Dit is in feite een vervanging voor het koppelingspedaal. Koppelomvormers zijn mechanismen die het rotatievermogen van een machine via transmissievloeistof naar het lager van de ingaande as leiden.

Automatische voertuigen gebruiken sensoren om erachter te komen wanneer ze moeten schakelen. Als het tijd is om te schakelen, schakelt de koppelomvormer de motor en de transmissie uit. Om hetzelfde effect te bereiken als handmatige transmissiesystemen, verplaatst de koppelomvormer van het voertuig de transmissievloeistof tussen de impeller en de turbine van de auto om verschillende vormen van druk te creëren.

In tegenstelling tot handmatige transmissies hebben automatische transmissiesystemen niet voor elke versnelling een apart wiel. In plaats daarvan gebruikt het voertuig een versnellingssysteem dat is gebaseerd op drie componenten: zon-, planeet- en ringwielen.

Wanneer de koppelomvormer vaststelt dat de auto moet schakelen, schakelt hij de zon-, planeet- en ringversnellingen in met de druk die wordt gecreëerd door de transmissievloeistof. De tandwielen grijpen vervolgens in verschillende combinaties in elkaar om het gewenste effect te bereiken.

Lees ook: Deskundige automaat revisie bij Oldenburg bakrevisie

Een autotechnicus zoeken om uw versnellingsbak te inspecteren

Versnellingsbakken zijn ingewikkelde systemen zijn, en het is daarom aan te raden om reparaties over te laten aan de experts. Of u nu een handgeschakelde of automatische versnellingsbak bezit, het is van essentieel belang om de specialisten in te schakelen.

Als het gaat om het omgaan met de interne mechanismen van uw voertuig, moet u er immers zeker van zijn dat ze efficiënt, veilig en legaal functioneren. Eventuele problemen kunnen ervoor zorgen dat uw auto inefficiënt rijdt, waardoor uw bankrekening en de planeet onnodig onder druk komen te staan. Ze kunnen ook van invloed zijn op hoeveel controle u als bestuurder hebt. Een gebrek aan controle over de versnelling kan ernstige gevolgen hebben voor hoe veilig u kunt rijden en kan verwoestende gevolgen hebben.

Bel ons vandaag nog om er zeker van te zijn dat uw automatische of handgeschakelde versnellingsbak alleen door de beste in de branche wordt geïnspecteerd.

Versnellingsbakspecialisten: zij weten hoe een versnellingsbak echt werkt!

Als u op zoek bent naar reparatie specialisten voor uw automatische of handgeschakelde versnellingsbak, dan hoeft u niet verder te zoeken dan Oldenburg Bakrevisie. Wij weten als geen ander hoe een versnellingsbak werkt en hoe deze is te repareren. We zijn gevestigd in Loenersloot en helpen auto eigenaren uit heel Nederland.

We bestaan sinds 1978 en zijn trots dat we dé specialist in reparaties van versnellingsbakken zijn in Nederland.

Voor meer informatie over onze services of om te zien hoe we u kunnen helpen, aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op. Ons team van handgeschakelde versnellingsbakken en automatische versnellingsbakken staat altijd voor u klaar.

Bereikbaar via Whatsapp!
bel oldenburg bakrevisie

Bel ons:

locatie oldenburg bakrevisie loenersloot

Kom langs:

Binnenweg 63
3634 AE Loenersloot

openingstijden oldenburg bakrevisie

Openingstijden

Ma – Vr:
8:30 – 17:30

Problemen met uw versnellingsbak?

Neem contact met ons op. Wij zijn versnellingsbak specialisten en zorgen dat u veilig de weg op gaat.

Stuur ons een bericht via WhatsApp (06-11193155) of stuur een email naar info@oldenburgbakrevisie.nl.

Neem contact met ons op:
bel oldenburg bakrevisie

Telefoon

locatie oldenburg bakrevisie loenersloot

Kom langs:

Binnenweg 63
3634 AE Loenersloot

openingstijden oldenburg bakrevisie

Openingstijden

Ma – Vr:
9:00 – 17:00

5 dagen per week open

Onze diensten

Revisie & Reparatie

Oldenburg bakrevisie staat voor specialistische reparaties en (deel)revisies van zowel automatische als handmatige versnellingsbakken van alle automerken. 

Haal & Breng Service

Als u gestrand bent met een defecte versnellingsbak biedt Oldenburg bakrevisie de mogelijkheid om uw auto binnen een straal van 50 km vanaf Loenersloot gratis op te halen.

Overig Onderhoud

Naast onze versnellings­bakken specialisatie kunt u ons ook inschakelen voor overige reparaties en onderhoudsbeurten aan uw auto. Neem contact op voor meer info.

Waar kunt u ons vinden? 

Kom bij ons langs!

Kom gerust eens bij ons langs in Loenersloot (afslag Vinkeveen, vlak langs de A2). We bieden naast versnellingsbakken (en reparaties) ook occasions aan. Daarnaast kunt u ons inschakelen voor algemeen onderhoud aan uw auto en schadeherstel.

Locatie van versnellingsbak locatie near me

“Ontzettend goed geholpen door Ronald! Mijn versnellingsbak kon nergens meer worden gerepareerd, alle garages zeiden dat ik maar een nieuwe moest aanschaffen. Tot ik Ronald appte, een versnellingsbak specialist, die kon me wel helpen. Binnen een paar dagen kon ik mijn auto ophalen en was alles weer perfect in orde. Ik kan het iedereen aanraden om eerst Ronald te bellen voordat je naar de dure dealers gaat!”

—Marten van der hoofd